Eccellenze Italiane

Eccellenze Italiane - 
włoski targ

Kontakt

Przejdź dalej

Olio di oliva – oliwa z oliwek. Historia tego „nektaru bogów” sięga daleko w czasy starożytne. Rzymianie odkryli jej moc dzięki Grekom. Oliwą opiekowały się olimpijskie boginie obu nacji, czyli odpowiednio Atena oraz jej odpowiedniczka, Minerwa.

Dla współczesnych Włochów jest podstawowym produktem, bez którego ich kuchnia nie istnieje. Od 1994 r. istnieje specjalne stowarzyszenie – Associazione Nazionale Citta’ dell’Olio z siedzibą główną

w Monterigioni koło Sieny, które wyznacza kontrolerów wydających certyfikaty i degustatorów kontrolujących, poprzez zastępy kolejnych degustatorów w izbach handlowych miast należących do stowarzyszenia, jakość oliwy.

Olive oliwki. Bez nich nie byłoby oliwy, a zatem ich historia jest analogiczna do produktu, jaki z nich jest wytwarzany. Już Grecy uważali pszenicę, winogrona i oliwki za symbole trzech głównych bogactw kultury materialnej oraz kultu religijnego. Pojawiają się w mitologii, ale i w pismach słynnych pisarzy starożytnych jak Plutarch. Tradycja ich uprawy i przetwarzania przetrwała do naszych czasów. Oliwki doskonałe są do drinków, jako przekąska. Sprawdzają się jako składnik insalata mista, czyli sałaty wieloskładnikowej, w focacci, pizzy, w sosach do makaronu… Oferujemy oliwki zielone i czarne, różnej wielkości, a także mieszanki z suszonymi pomidorami i ziołami w oliwie. Cena 9 zł/100 g.

Pomodori secchi – suszone pomidory. Historia pomidorów w Italii rozpoczyna się ok. 1534 r., kiedy pod nazwą tomatillo (pochodzącą od azteckiego xi-tomati), oznaczającą mały, okrągły owoc (!) dociera z odkrytej przez Kolumba Ameryki na Półwysep Apeniński poprzez dwór hiszpański (bez którego wyprawy wielkiego konkwistadora by nie było). Dziś tak jak bez oliwy, tak i bez pomidora kuchni włoskiej by nie było. A pomidor suszony na słońcu związany jest z jej wersją ubogą, wiejską, choć od pewnego czasu awansował „na salony”.

Doskonały w sosach i sałatkach, jako dodatek do pieczonych mięs i ryb. Nasze pomidory, choć suszone zachowują swoją mięsistość i dosłownie czuje się w nich słońce Południa. 
Cena 30 zł/350 g.

Taralli – za sprawą kształtu przypominają nasze obwarzanki, ale smak mają inny. Wykonane są

z ciasta na bazie mąki, wody/wina, oliwy oraz soli, ale bez użycia drożdży. Wypieczone w piecu są chrupkie i smakowite. Stanowią typowy produkt kilku regionów włoskiego Południa: Kampanii, Apulii, Basilicaty, Kalabrii i Sycylii. Doskonałe do wina i piwa, ale też jako dodatek do talerza serów i wędlin.

O popularności tego przysmaku świadczy wloskie powiedzenie, że wszystkie konflikty i swary kończą się przy tarallucci z winem. Sprzedajemy taralli w wielu smakach: naturalnym, pikantnym, z dodatkiem rozmarynu czy oliwy z oliwek. Cena 12 zł/100 g.

 

Sfogliatelle – ciasteczka charakterystyczne dla kuchni neapolitańskiej, wyprodukowane po raz pierwszy w XVI w. w klasztorze Santa Rosa w prow. Salerno. Wykonany z kilku warstw ciasta francuskiego słodki przysmak ma kształt stożka lub muszli. Wyjęty z pieca wspaniale „chrupie” w ustach, a jego nadzienie „rozpływa się rozkosznie” po podniebieniu. Nasze sfogliatelle sprzedajemy

z kremem budyniowym, cytrynowym, pistacjowym, pomarańczowym, truskawkowym i bananowym. Cena 15 zł/100 g.

Cannoli – sycylijskie rurki z kruchego ciasta nadziewane kremem. Ich historia sięga czasów panowania arabskiego na Sycylii. To już wtedy, w haremie zamku emira w Qal’at al-Nissa, czyli dzisiejszej prowincji Caltanisetta miał powstać ten przysmak. Inna legenda mówi, że w średniowieczu siostrzyczki z pewnego klasztoru w Caltanisetcie umilały sobie karnawałowy czas, piekąc ciastka nadziewane ricottą i startymi migdałami. Do dziś Caltanisetta, będąca stolicą prowincji o tej samej nazwie nosi dumny tytuł „miasta cannolo”. A smakowite rurki są głównymi bohaterkami wielu świąt organizowanych w różnych miejscach wyspy. Nasze cannoli sprzedajemy z kremem pistacjowym, cytrynowym, truskawkowym, czekoladowym. Cena 15 zł/100 g.

Odbywa się to raz do roku u każdego z producentów, aby świeżo wytłoczona oliwa nie okazała się obarczona trzema skazami: pleśnią, winnym zapachem (tak dzieje się, gdy beczki myto alkoholem lub octem i właściwie ich nie osuszono bądź przegrzaniem, bo wtedy, gdy oliwki po zebraniu zbyt długo trzymane są w stosie i nie przerzucane, zaczyna się proces ich psucia). Włosi bowiem uważają oliwę niemal za źródło nieśmiertelności, dlatego bezwarunkowo obecna jest na każdym stole południowca, zarówno w domu, jak i w restauracji. Zawiera 1% związków polifenolowych, które chronią przed rakiem i zawałem serca. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Dzięki obecności tłuszczów nienasyconych chroni przed arteriosklerozą. Za sprawą kwasów oleinowego i palmitynowego, mirostycyny oraz przeciwutleniaczy – witamin A i E pozwala uniknąć krzywicy. Doskonała do sałatek, ale i do smażenia.

Sprzedajemy oliwę extravergine, czyli taką, która jest po prostu sokiem wyciśniętym z oliwek, bez udziału rozpuszczalników

i przemysłowego procesu rafinacji. Cena 50 zł/l.

Dolci al cioccolato - czekoladowe słodkości. W 1502 r., podczas swojej ostatniej podróży za ocean Krzysztof Kolumb przybił do Hondurasu, gdzie miał okazję skosztować napój z ziaren kakaowca właściwego. Jednak dopiero w XVII wieku popularne stały się w Europie roztarte ziarna kakaowca, które zostały zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Od 1606 r. czekoladę produkowano we włoskich miastach: Florencji, Wenecji i Turynie. To kolejny produkt made in Italy. Oferujemy nasze czekoladowe słodkości w cenie 12 zł/100 g.

Pasta – czyli makaron. Jego historia sięga siedmiu tysięcy lat wstecz, kiedy człowiek porzucił wędrowny tryb życia na rzecz uprawy roli. Po odkryciu ziarna zaczął produkować z niego mąkę, a łącząc ją z wodą otrzymywał proste ciasto, które smażył w formie placków na rozgrzanych kamieniach. W starożytnym Rzymie, na sto lat przed narodzinami Chrystusa Cyceron zajadał się lagana, czyli poprzedniczką znanych nam lasagni. Zgodnie z legendą w średniowieczu to Marco Polo miał przywieźć do Italii spaghetti z Chin… Współczesne Włochy znają ponad 300 rodzajów makaronów dzielonych na świeże i suszone, krótkie, długie, karbowane, barwione.

W naszej ofercie jest ich całkiem sporo, w różnych cenach.

Sery

Wędliny

Przejdź dalej

Eccellenze Italiane