Eccellenze Italiane

Eccellenze Italiane włoski targ

Sery włoskie

Sery:

we Włoszech istnieje blisko 487 gatunków sera: świeżych i sezonowanych. Ponad 300 z nich objętych jest systemem ochrony regionalnych produktów rolnych, z czego 52 na poziomie UE poprzez nadane im oznaczenia pochodzenia geograficznego. Italia jest trzecim co do wielkości producentem sera w Europie (1,3 mln ton rocznie) – w rankingu wyprzedzają ją tylko Francja i Niemcy. Najwięcej sera wytwarzane jest w Lombardii. Kilka najbardziej smakowitych z  nich znajduje się w naszej ofercie:

 

Kontakt

Provolone dolce/piccante – ten ser z krowiego mleka produkowany jest w północnych Włoszech, przede wszystkim w Dolinie Padu – w Lombardii, Emilii-Romanii i Wenecji Euganejskiej (Veneto).
Wytwarza się go metodą pasta filata, podczas której twaróg poddawany jest plastyfikacji i ugniataniu 

w gorącej wodzie, przez co uzyskuje włóknistą strukturę. Ma zdecydowany zapach i smak. Idealny ze świeżym pieczywem, doskonale łączy się z konfiturą figową, musztardami… owocowymi, miodem lub jako zakąska do wina. Pyszny jest też w kostkach dodany do sałaty bądź zapiekany.
Sezonowany przynajmniej pół roku. Sprzedawany jest w formie walców lub ściętego stożka. Oferujemy provolone w wersji dolce, czyli łagodnej i piccante, ostrzejszej. Waga serów waha się między 25 a 50 kg. Sprzedajemy je w kawałkach w cenie 14 zł/100 gr.

Pecorino romano - jak wskazuje nazwa produkowany jest w Lacjum, regionie, którego stolicą jest Rzym, ale też na Sardynii i toskańskiej prowincji Grosseto. Jedli go już starożytni rzymianie – wspomina o nim Pliniusz Starszy, który zginął podczas najsłynniejszego wybuchu Wezuwiusza w 79. r.n.e., kiedy zniknęły

z powierzchni ziemi Pompeje, Herkulanum i Stabie. Idealny z miodem, orzechami lub świeżymi gruszkami, ale też z risotto oraz makaronem (spaghetti all’amatriciana) i kuskus (w wersji z cukinią). Waga serów waha się między 25 a 50 kg . Sprzedajemy je w kawałkach w cenie 14 zł/100 gr.

Pecorino - ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka. Istnieje sześć odmian tego sera oficjalnie zarejestrowanych w Unii Europejskiej jako CHNP – Chroniona nazwa pochodzenia (w języku włoskim: DOP Denominazione di origine protetta). To ser dojrzewający, twardy, lekko pikantny, który łatwo się trawi. Ma ogromny potencjał odżywczy: posiada znacznie większą liczbę protein w stosunku do innych serów. Polecany osobom, które dążą do zwiększenia swojej masy mięśniowej. Obniża poziom cholesterolu. Obfituje w wapń

i witaminę D. My oferujemy:

Pecorino toscano – produkowany w Toskanii oraz wybranych częściach Lacjum i Umbrii. Sezonowany od 20 dni do czterech miesięcy. W Toskanii określany mianem cacio – był wytwarzany już w czasach etruskich, a wiele wieków później gościł na stołach Medyceuszy. Twardy i półtwardy. Można go jeść

w połączeniach analogicznych jak pecorino romano, a także łącząc go w sałatce z rucolą. Sery w formach od 3 kg. Sprzedajemy je w kawałkach w cenie 14 zł/100 gr.

Ricotta salata - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, czyli ze zwaru (mieszaniny tłuszczu i białka, uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi). W jej skład wchodzą mleko krowie i owcze. Produkowany jest w południowych i środkowych Włoszech. Aby uzyskać soloną ricottę, świeża ricotta poddawana jest procesowi solenia na sucho i suszenia przez około dwa miesiące. W rzeczywistości słodki i delikatny smak świeżej ricotty łączy się z pikantnymi nutami soli.

100 gr ricotty to ok. 280 kalorii, z czego 73% stanowią lipidy, czyli tłuszcze będące dla organizmu człowieka głównym źródłem energii. Idealnie pasuje do wszystkich dań z makaronu, również nadziewanych i zapiekanych w piecu canelloni, ale też do potraw z warzyw (gotowanych i świeżych, jako składnik insalata mista, sałaty z dodatkami). Cena 9 zł/100 gr.

Pecorino sardo – produkowany z mleka sardyńskich owiec i kóz. Jest mniej słony niż pecorino Romano. Smakuje świetnie z mięsem, jajkami, odmianami fasoli, a także wiejskim chlebem. Sery w formach 3- 5 kg . Sprzedajemy je w kawałkach w cenie 14 zł/100 gr.

Caciocavallo naturale/affumicato – jeden z najbardziej znanych serów z południa Włoch (Kampania, Apulia, Sycylia), wytwarzany z mleka krowiego, niekiedy z dodatkiem owczego. Charakteryzuje go intensywny, żółty kolor. Jego nazwa, którą można tłumaczyć jako koński ser, ma tyle wspólnego z tym czterokopytnym zwierzęciem, że przypomina kształtem sakwy, jakie ongiś wożono po dwie, związane sznurem i przewieszone przez siodło. Caciocavallo jadano już w czasach powstania I Republiki Rzymskiej, czyli 500 lat p.n.e. Doskonale „podkręca” smak dań z pomidorami i bakłażanami, sosów do makaronów lub jako składnik włoskich pierożków, tortellini. Można go też grillować albo skosztować na deser

w towarzystwie jędrnej gruszki bądź z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny.

My oferujemy go w wersji naturale, naturalnej i affumicata, wędzonej w formach co najmniej 2-kg. Cena 12 zł/100 g.

Wędliny

Inne produkty

Przejdź dalej

Eccellenze Italiane