Eccellenze Italiane

Eccellenze Italiane

Porchetta – to luzowane, czyli pozbawione kości mięso niewielkiego prosiaka, obłożone sowicie ziołami, zwinięte w rulon i upieczone w oliwie. Już sam jego wygląd jest oryginalny, a zapach i smak – niepowtarzalne. Mięso po takiej obróbce jest kruche, delikatne i wilgotne. Plaster porchetty włożony do świeżej bułeczki – to danie bije na głowę „papierowego” hamburgera. Można ją jeść na zimno i ciepło, podać z ziemniakami czy warzywami gotowanymi na parze. Cena 13 zł/100 gr.

Wędliny – już Etruskowie żyjący na terenie Półwyspu Apenińskiego produkowali szynkę i to nie tylko na użytek własny, ale w celach handlowych. Rzymianie przyczynili się z kolei do awansu szynki na stoły patrycjuszy i cesarzy. Jednak prawdziwa kariera wędlin rozpoczyna się w czasach średniowiecznych, kiedy oprócz popularnej dotąd wieprzowiny odkryto dziczyznę. To właśnie wtedy powstało wiele wędlin regionalnych, które dziś znamy.

 

Capocollo – to rodzaj karkówki, do konserwacji której używa się wina, soli i niewielkiej ilości przeciwutleniaczy. To wędlina charakterystyczna dla Abruzji

i generalnie środkowych Włoch. Należy do najbardziej smakowitych.

Ma formę cylindryczną. Doskonała jako przekąska wraz z talerzem serów i winem albo z wiejskim chlebem o chrupiącej skórce. Można ją też wykorzystać jako składnik białego sosu do makaronu. Cena 13 zł/100 gr.

Mortadella Bologna – ta mortadela posiada unijny certyfikat IGP (Indicazione Geografica Protetta). To jeden z „orderów jakości” wskazujący 

na powiązanie produktu z danym terenem geograficznym w co najmniej jednej fazie produkcji. Mortadella Bologna wytwarzana jest w zakładach zrzeszonych w Consorzio Mortadela Bologna, co gwarantuje wysoką jakość produktu bazowego, czyli mięsa. To najsłynniejsza z wędlin bolońskich, której tradycja sięga renesansu, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Doskonała do kanapek. Cena 9 zł/100 g.

Bresaola - to długo dojrzewająca wędlina produkowana z mięsa wołowego najwyższej jakości w alpejskiej dollinie Valtellina w północnym regionie Lombardia. Ta bresaola również posiada certyfikat IGP. Jest miękka

i aromatyczna, ma delikatny, lekko słonawy smak. Znana już w końcówce średniowiecza. Znakomita jako carpaccio – serwowana w cieniutkich plastrach z rukolą, polana oliwą z oliwek, skropiona sokiem z cytryny i posypana grubo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu. Można ją też jeść z chlebem, jako przekąskę z deską wędlin i orzechami. Inną propozycją są sakiewki

z cienkich plastrów bresaoli wypełnione cytrusami (mix obranych z błonek kawałeczków pomarańczy i grejpfrutów doprawionych sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą) i związane gałązkami szczypiorku. Cena 22 zł/100 g.

Finocchiona – to najsłynniejsza odmiana toskańskiego salami z ziarnami fenkułu, czyli kopru włoskiego, stąd nazwa (finocchio - koper). Wyprodukowana z mięsa wieprzowego moczonego w czerwonym winie. Jest „wynalazkiem” średniowiecza, kiedy cena pieprzu była na tyle wysoka, że postanowiono go zastąpić produktem tańszym, ogólnodostępnym, czyli rosnącym na toskańskich łąkach koprem. Zgodnie z lokalną legendą finocchiona dzięki swojemu silnemu aromatowi „tuszowała” smak podłego wina, dlatego bardziej skąpi czy ubożsi gospodarze serwowali ją gościom w towarzystwie mniej zacnego trunku. Dobrze smakuje w kanapce oraz jako składnik deski wędlin i serów. Cena 13 zł/100 g.

Salame toscano – aromatyczne, bo doprawione mocno ziołami, długo dojrzewające salami wyprodukowane z wieprzowiny (uda i łopatki oraz karczku). Grubo mielone – stąd widoczne są „oka” słoniny. Należy do najbardziej cenionych wędlin w Toskanii. Tradycyjnie salami toskańskie je się z wiejskim, nie solonym (!) chlebem, ale też jako składnik deski serów i wędlin. Jedno nasze salami waży ok. 1 kg . Cena 13 zł/100 g.

Salame al tartufo – włoskie salami aromatyzowane truflą. Te grzyby posiadające wiele odmian znane były już w starożytności i określane jako „pokarm bogów”. Doczekały się wówczas wielu przepisów kulinarnych na bardzo kosztowne dania. W średniowieczu unikane jako te kojarzone z diabłem, na nowo zostały przywrócone do łask w renesansie, kiedy w Italii królowała trufla biała.

XIX-w. kompozytor, autor oper bel canta, Gioacchino Rossini, w tym napisanego w rekordowym tempie 29 dni „Cyrulika sewilskiego” nazywał truflę „Mozartem wśród grzybów”. Trufla doskonała jest w diecie odchudzającej, gdyż ma bardzo mało kalorii, nadaje się też do menu wegan i wegetarian. Posiada spore ilości soli mineralnych i witamin z grupy B. Niestety jej ceny na rynku sięgają gwiazd (od 100 zł za 100 g do nawet 30 tys. zł za kilogram). Salami z truflą  można kosztować osobno z kieliszkiem wina, jako składnik deski serów i wędlin, z chlebem. Jeden kawałek sprzedawanego przez nas salami waży ok. 400 g . Cena 80 zł.

Prosciutto intero – czyli szynka wieprzowa. Jej historia sięga VI-V w p.n.e. Doskonała do chleba, do białych sosów do makaronu, jako składnik pizzy. Mamy szynki krojone z 6-7-kg nóg wieprzowych w cenie 130 zł/kg. Sprzedajemy kawałki na wagę na życzenie Klienta.

Salame piccante – pikantne salami wieprzowe wyprodukowane z mięsa najwyższej jakości, z dodatkiem ostrej papryczki peperoni. Dobre na kanapkę, w talerzu wędlin, ale też jako składnik pizzy. Sprzedajemy w formie kiełbasek 400-g. w cenie 50 zł/szt.

Salame felino – nazwa tego salami pochodzi od miasteczka Felino położonego na wzgórzach nieopodal Parmy. Do produkcji wykorzystuje się mięso wieprzowe, umieszczone w jelicie i dojrzewające w charakterystycznym mikroklimacie tego obszaru. Ma intensywny zapach i delikatny smak, który zawdzięcza aromatyzowaniu mięsa winem Malvasia Colli di Parma, produkowanym również w tym rejonie Emilii-Romanii. Dobre na kanapkę, w talerzu wędlin, ale też jako składnik pizzy. Cena 12 zł/100 g.

Pancetta – dojrzewający boczek wieprzowy. Doskonały do jajecznicy, sosu carbonara, jako składnik deski serów i wędlin. Cena 13 zł/100 g.

Guanciale – policzek wieprzowy podobny w składzie do boczku i stosowany przez Włochów jako jego zamiennik. Cena 13 zł/100 g.

Salsiccia di cinghiale – kiełbasa z pierwszej jakości mięsa dzika i wieprzowiny, królowa toskańskich wędlin. Toskania słynie z dziczyzny i wyrobów z jej wykorzystaniem. Kiełbasa ta pyszna jest z chlebem, ale też jako doskonały dodatek do sosów pomidorowych ze względu na intensywny aromat i smak. Cena 13 zł/100 g.

Kontakt

Przejdź dalej

Sery

Inne produkty

Eccellenze Italiane